”On prem är dödsdömt” när AI kommer till affärssystemen

AI är begreppet för dagen överallt – även i affärssystemsbranschen konstaterar affärssystemsexperten Jonas Andersson, vd för analys- och konsultbolaget Herbert Nathan. 

– Alla pratar om det för att alla andra gör det. Men en del som pratar om det kanske inte har så mycket att komma med. 

Faktum är att än så länge är det inte så många som på allvar har så mycket att komma med när det gäller AI i affärssystem vid sidan av Chat GPT och Copilot-verktyg som flera affärssystem erbjuder i dag. Men det tycker Jonas Andersson inte riktigt lever upp till att kallas AI. 

– Det är fantastiska hjälpmedel men är mer en teknik för att jobba med stora datavolymer. Sammanställa texter baserat på ett visst innehåll. Och det gör oss inte smartare men effektivare, vilket såklart är bra. 

Fyra ´tekniker grunden

Men i Jonas Anderssons bok krävs fyra tekniker som samverkar för att det verkligen ska kunna handla om AI fullt ut. Nummer ett är att kunna kommunicera med datorn och att den kan tolka det man kommunicerar genom språkteknik, röststyrning eller ögonstyrning exempelvis. Nummer två är RPA:er, mjukvarurobotar som automatiserar repetitiva uppgifter, det tredje är maskininlärning där systemet bygger algoritmer som gör systemet klokare över tid och det fjärde är predikativ analys genom att systemet kan hitta anomalier i stora system. 

– När de fyra verktygen samverkar i bakgrunden får vi det som vi i dag upplever som AI, säger han. 

De stora leverantörerna – SAP, Microsoft, Infor och Oracle, är på god väg att integrera AI i sina affärssystem även om de inte utvecklar själva tekniken. 

– De nyttjar beprövad teknik och nu börjar vi se, i version för version, exempel på funktionalitet som kunderna kan använda. Förutom RPA så kommer predikativ analys mer och mer. 

Molnet avgörande

För att AI verkligen ska komma till sin rätt så är det dock avgörande att affärssystemen finns i molnet enligt Jonas Andersson. 

– Leverantörerna som arbetar med byggstenarna lär sig dag för dag och då duger det inte med en uppdatering om året utan kanske varannan månad. Och det kräver en cloudbaserad kontext. 

Ska man kunna använda sig av predikativa analyser kräver det också så pass stora datavolymer att de knappast kan hanteras inhouse vilket ytterligare gör molnet till en förutsättning för AI. 

– I dag ser vi bara enstaka exempel på AI-funktionalitet i affärssystemen men jag tror att vi inom en tvåårsperiod kommer att se väldigt många konkreta exempel. De stora leverantörerna har kommit ganska långt men först måste  partnerledet bli varma i kläderna. 

Ger det tio år

Att AI-utvecklingen ytterligare driver på mot molnet gör att affärssystem on prem kommer att självdö förutspår Jonas Andersson. 

– Traditionell on prem är dödsdömt. Jag ger det max tio år, säger han. 

– Och det beror inte på att de är dåliga utan på att det inte går att ta till sig möjligheterna med den nya tekniken utan kontinuerliga uppdateringar och för det krävs att det är molnbaserat. 

Kan krävas speciallösning

Samtidigt finns det några sektorer som undviker molnmiljöer av säkerhetsskäl – det handlar framför allt om bank- och finans, säkerhetsbranschen och offentlig sektor. För att lösa det så krävs en speciallösningar som några av de stora molnleverantörerna erbjuder och som ibland kallas gov cloud vilket innebär att leverantören erbjuder en alldeles egen instans i sin molnmiljö. 

– Man kan säga att man installerar en cloudtjänst i källaren men att leverantören hanterar den. Några leverantörer har börjat ta de steget – Oracle har kommit ganska långt och Microsoft och Infor är på gång, säger Jonas Andersson. 

– Även om marknaden inte är så stor så finns intressanta kunder som exempelvis det svenska försvaret där det kan handla om miljardkontrakt. 

Men det finns ett problem när det gäller den del av offentlig sektor som av säkerhetsskäl tvekar inför molnet. När de upphandlar affärssystem i form av exempelvis logistikstöd så vill de ha det internt men också ha en löptid på 10-15 år vilket inga leverantörer i dag är intresserade av att erbjuda. 

– De hamnar i limbo och just nu finns det ingen lösning för det.

Ordning på sina data

För de företag som kan lägga ut affärssystemet i molnet och som vill vara med på AI-resan framåt är det viktigt att se till att de har ordning på sina data för att få ut potentialen. 

– Det finns inget likhetstecken mellan cloud och masterdataprojekt men i förlängningen så blir det det eftersom det är en förutsättning för att kunna nyttja AI-tekniken på allvar. Om vi tar beslut baserat på inkorrekt data så blir det mer problem än nytta – predikativ analys ger ingen effekt om datamassan är sjuk. 

I ett läge där datamängderna dessutom ökar drastiskt eftersom det är billigt att lagra och intensiteten i transaktionsflöderna stiger så blir det extra viktigt att få ordning på det. 

– Jag rekommenderar starkt att man tillsätter någon som är ansvarig för masterdata för det är verkligen kritiskt för framgången framåt. 

Fundera på effekterna

Dessutom tycker Jonas Andersson att vi också måste börja fundera på vilka effekterna blir på arbetsplatsen när affärssystemet för med sig nya AI-kolleger in på ekonomiavdelningen. 

– Den stora effekten blir förstås att det frigör väsentligt med arbetstid som kan användas för att utveckla verksamheten, processerna kundrelationen. Men man kan också fundera på vad som händer när det i stället för 15 personer som arbetar med ekonomi blir sex som arbetar med virtuella kolleger. Nya kolleger brukar förändra gruppdynamiken – så hur förhåller vi oss till dem? Och har vi en plan för vem som är ansvarig för dem? 

Digital Transformation, ERP Systems