Kompetenssug inom SAP, SQL och Javascript – men svårt hitta vidareutbildning

Om man tittar på antalet platsannonser där olika typer av techkompetens efterfrågas så har de ökat med 91 procent mellan 2014 och 2022. Det visar en ny rapport från fackförbundet Naturvetarna som Computer Sweden tagit del av.  

Men trots att efterfrågan ökar så följer inte möjligheterna till vidareutbildning för yrkesverksamma naturvetare med. 

I rapporten har man valt ut sex olika kompetensområden:  Backend, automation, spel och avancerad illustration, frontend, it- och telekominfrastruktur och affärs- och verksamhetsutvecklande it och tittat på vilka kompetenser som efterfrågas och hur det ser ut med utbildningar för de kompetenserna. 

SAP-kunskap efterfrågas

När det gäller området affärs- och verksamhetsutvecklande it har platsannonserna ökat med 76 procent mellan 2014 och 2022. Bara under 2022 efterfrågades kompetens inom utveckling, drift och underhåll av administrativa system som till exempel ekonomisystem och kundhantering i 13 000 platsannonser. Det man sökte efter var roller som controller, systemutvecklare eller programmerare, inköpare, projektledare, it-arkitekt och backofficepersonal.

Mest eftersökt är kompetens kring specifikt SAP-system – 53 procent. Kompetens kring kundvårdssystem, CRM, efterfrågas i 26 procent av annonserna och kompetens kring ERP, affärssystem generellt, i 20 procent. Kunskaper i business Intelligence, BI, eftersöks i 10 procent av annonserna. 

Annonser som efterfrågar olika backendfunktioner har ökat med 73 procent under de sex undersökta åren. Under 2022 handlade det om över 17 000 annonser där det framför allt söktes backendutvecklare. 

SQL-kompetens är det som står högst i kurs – det söks i 43 procent av annonserna. Kompetens i Java söks i 38 procent – C# i 28 procent, Python i 21 procent, C++ i 20 procent och Azure i 19. 

Frontendbehovet rusat

Efterfrågan på frontendkompetenser har rusat, antalet annonser har ökat med 338 procent mellan 2014 och 2022. Systemutvecklare, programmerare, mjukvaruutvecklare, apputvecklare och liknande efterfrågades i 6 000 annonser 2022. Mest efterfrågade kompetenser är Javascript som finns med i 45 procent av annonserna – därefter Sass i 28 procent, CSS i 26 procent, HTML i 24 procent, Docker i 16 procent och Kubernetes i 13 procent. 

Den senaste tidens AI-utveckling fångas inte i undersökningsperioden men en föraning kan man få genom att den pekar på att efterfrågan på kompetens inom automatisering ökat med 666 procent – rapporten pekar ut digitalisering, mjukvaror och ökad processorkraft som drivkrafter. Under 2022 handlade det om över 2 300 platsannonser där man söker  system- och mjukvaruutvecklare. 54 procent under perioden sökte kompetens inom internet of things, 28 procent inom maskininlärning, 22 procent inom algoritmkunskap, 9 procent inom  continuous integration och continuous delivery/deployment och 8 procent inom RPA. 

Vill ha brandväggskompetens

Suget efter kompetens inom it- och telekominfrastruktur ökade med 104 procent 2014–2022 och under 2022 resulterade det över 4 000 platsannonser. Brandväggskompetens är mest efterfrågat, 61 procent. Runt en fjärdedel efterfrågar kompetens kring  LAN och därefter kommer routing, WAN, Active directory och Switch. 

Området spel och avancerad illustration har också vuxit och det syns i platsannonserna som under perioden ökat med 461 procent. Här eftersöks delvis samma kompetenser som inom backend – det handlar om områden som Unity, C++, C#, Lua, Blender, Pyhton och Java. 

Kursutbudet varierar

Men för de som vill förkovra sig i de kompetenser som efterfrågas i annonserna är det inte helt lätt. När det handlar om exempelvis affärssystem och mer specifikt just SAP finns det ofta intern kompetensutveckling men för den som helt vill byta inriktning finns inga kurser att gå vare sig högskolor eller på yrkeshögskolor. 

Inom backend så finns en hel  del utbildningar där förkunskapskraven varierar och inom frontend finns kurser i kodning i Javascript finns vid högskolor och universitet och också kurser i webbutveckling/design använder sig av CSS och HTML – kurser som i de flesta fall är öppna för naturvetare. 

Kurser i internet of things vid universitet och högskolor har i de flesta fall programmering som förkunskapskrav. När det gäller maskininlärning och algoritmkunskap finns också många kurser med olika behörighetskrav, de flesta kräver dock förkunskaper inom datavetenskap, teknik eller matematik. För den som är intresserad av continuous integration och continuous delivery/deployment  finns inget att hämta och inom RPA finns en kurs. 

Det finns inga kurser vid vare sig universitet, högskola eller yrkeshögskola som lär ut LAN eller Active Directory. I kurser för routing, WAN och kurser där brandväggskompetens ingår krävs  förkunskaper inom datavetenskap och samtliga utbildningar vid yrkeshögskolorna är på två år. 

En kurs vid universitet och högskola lär ut Unity, men för Lua eller Blender finns ingenting.

Ofta tvååriga kurser

Yrkeshögskolan har en hel del utbildningar som är kopplade till de eftersökta kompetenserna men med få undantag är de tvååriga och därför inte anpassade för yrkesverksamma personer. 

Fackförbundet Naturvetarna för fram en rad förslag för hur man bättre ska ge yrkesverksamma naturvetare möjlighet att kompetensutveckla sig efter de behov som finns. De vill bland annat öka möjligheten för yrkesverksamma utan teknisk grundutbildning att kompetensutveckla sig inom tech och att man ser till att framtidssäkra kompetensen genom att göra kunskap om hur AI kan användas inom vetenskapsområdet till ett inslag på fler program på högskolan. 

De efterlyser också fler korta kurser, anpassade för yrkesverksamma utan erfarenhet från techbranschen, inom Yrkeshögskolan och att kursutbudet på högskolan och Yrkeshögskolan bättre kompletterar varandra. 

Careers