Polisen vill se åtgärder mot kryptering i meddelande-appar

Polischefer från samtliga EU- och Schengen-länder skriver i ett gemensamt uttalande att företag och myndigheter snarast möjligt måste vidta åtgärder mot införandet av totalsträckskryptering på sociala medier-plattformar. Totalsträckskryptering innebär att bara sändare och mottagare kan läsa meddelanden som skickas i klartext. Just nu håller tekniken på att rullas ut på Metas Messenger-plattform.

I uttalandet skriver polischeferna att totalsträckskryptering kommer göra så att teknikföretagen inte kan se eventuell brottslighet som tjänsterna används för. Tekniken kommer också hindra polisens förmåga att samla in bevis för grova brott som sexuella trakasserier, människohandel, drogsmuggling, mord, ekonomibrott och terrorism.

– Våra hem håller på att bli farligare än våra gator eftersom brottsligheten flyttar online. För att hålla vårt samhälle och människor säkra behöver vi säkra denna digitala miljö. Teknikföretag har ett socialt ansvar att utveckla en säkrare miljö där rättsväsendet kan utföra sitt arbete. Om polisen förlorar förmågan att samla in bevis kommer vårt samhälle inte kunna skydda människor från att bli offer för brott, säger Europols verkställande direktör, Catherine De Boll.

Polismyndigheten i Sverige representerades vid mötet av biträdande rikspolischef Stefan Hector.

– Polisens förutsättningar måste anpassas till dagens och morgondagens tekniska verklighet. Det är inte rimligt att polisen tappar förmåga för att tekniken utvecklas i snabb takt, säger han i ett pressmeddelande.

– Ett samhälle kan inte acceptera att kriminella i dag har ett utrymme att kommunicera säkert i syfte att begå grova brott, till exempel sexuella övergrepp på barn eller mord.    

Regulation, Security