Olauncher är en avskalad hemskärmsapp med öppen källkod

Olauncher är en avskalad hemskärmsapp med öppen källkod

För de som fortfarande använder hemskärmsersättare, vilket cirka hälften svarade att de gör för ett år sedan, kan kanske Olauncher vara ett alternativ. Olauncher är gratis, har öppen källkod och tar knappt upp någon plats.

Det är en av de mest avskalade hemskärmsapparna vi testat och den påminner om Googles experimentella app ”Desert Island” för digital hälsa. Olauncher visar upp till sex appar i en vertikal lista på hemskärmen. Apparna visas i form av text och inte ikoner.Användare kan välja huruvida listan ska ligga till vänster eller höger på skärmen – en inställning vi saknade i Niagara Launcher. För högerhänta blir listan enklare att nå med tummen om den ligger till höger.

På hemskärmen visas tid och datum i en widget, men statusfältet är dolt. Det går att välja vilken app som ska startas genom att svepa åt vänster respektive höger över hemskärmen. Ett svep nedåt blottar rullgardinsmenyn, medan ett långtryck (längre än vanligt) visar Olaunchers inställningar. Listan med alla appar nås genom att svepa uppåt.

Även här visas apparna i form av text och tangentbordet hoppar fram, så det går att söka efter appar. Så fort en sökfras endast ger en enda träff startas appen, annars filtreras istället listan. Olauncher har stöd för att byta bakgrundsbild automatiskt varje dag och det går att ändra färg på texten.

Det är allt. Olauncher passar inte alla och den är mindre praktisk, men det är en stilren och minimalistisk launcher och begränsningarna skulle kunna upplevas som befriande. De som vill testa kan ladda hem appen gratis i Play Store.