Att Google förlitar sig minst lika mycket på mjukvara och beräknande fotografi som på hårdvaran understryks av att företaget använt samma bildsensor ända sedan Pixel 3. Vi är nu därmed framme vid tredje generationen Pixel-telefoner som erbjuder Sony IMX363 med 12,2MP.
Användarupplevelsen och resultatet har påverkats av andra faktorer som exempelvis Pixel Visual Core, optisk bildstabilisering och sekundära kameror, men bildsensorn har varit intakt. Google säger att det hjälper kamerateamet att förfina algoritmerna från generation till generation, samt att det inte finns en bildsensor på marknaden som bättre passar deras behov.
Marc Levoy, som tidigare ledde utvecklingen av Googles kamera-mjukvara, har tidigare sagt att avtagande avkastning på grund av fysikens lagar gör bildsensorer i telefoner mindre intressanta. Levoy nämnde att det hade gått att göra mer om telefoner var tjockare så att större sensorer får plats.
Istället anser Levoy att slagfältet sker i beräkning under videoinspelning samt beräkning direkt efter att en bild har fångats av sensorn. Kameror med större sensorer har samtidigt släppts sedan 2018 – vad hade Google kunnat åstadkomma med någon av de senaste bildsensorerna på marknaden?
Med tanke på att Pixel-telefonerna prisats för sina stillbildskameror har strategin att förlita sig på mjukvaran, medan konkurrenterna implementerat allt mer högupplösta kameror, kanske varit helt rätt. Förr eller senare lär Google satsa på en ny bildsensor, men årets nya Pixlar har samma gamla beprövade kamera.