”Skatteverkets Teams-vändning är ett paradigmskifte”

Det har funnits ett par händelser som stuckit ut i historien om svensk offentlig sektors användning av amerikanska molntjänster, händelser som både satt agendan i debatten och direkt eller indirekt starkt påverkat digitaliseringen i myndigheter och kommuner.

Den första var själva startskottet: när Esams juridiska expertgrupp redan 2018 i praktiken dömde ut användningen av amerikanska molntjänster. Det här var, värt att notera, innan Schrems II-domen, som kom först 2020. Och som i princip skulle ge dem rätt. Esams ställningstagande gav hur som helst upphov till mycket debatt och etablerade gruppen som en auktoritet på området.

Den andra var när Skatteverket och Kronofogden våren 2021 dömde ut Microsoft Teams som ersättare för det gamla Skype for Business. Främst eftersom molntjänsten riskerade att exponera känsliga data för amerikanska spionmyndigheter. Men även inlåsningseffekter och kostnader lyftes upp. CS artikel om beslutet blev vår mest lästa det året och återigen gick debattens vågor höga.

Men sedan i somras har allt ställts på ända, i kölvattnet av EU:s så kallade adekvansbeslut som nu gör det okej att föra över data mellan EU och USA, och den samtidigt införda sekretessbrytande bestämmelsen i svensk lag som ger större möjlighet för myndigheter att outsourca.

Det började i höstas med att Esams molngrupp tittade på saken i detta nya ljus och kom fram till att jo, under rätt förutsättningar går det nu att använda amerikanska molntjänster. Det var ingen carte blanche, men ett betydande besked från en viktig instans.

Och så i onsdags kunde Computer Sweden berätta att Skatteverket nu också ändrat sin bedömning och därför förbereder sig för att införa både Teams och Office 365 under det kommande året. 

Skatteverket är noga med att myndigheten inte vill sätta någon praxis med detta och att varje myndighet måste göra sin egen bedömning. Och det har de rätt i men samtidigt kommer beslutet från en av Sveriges absolut tyngsta myndigheter att bli vägledande ändå. Det är förstås långt ifrån den första offentliga verksamheten som börjat använda molntjänster nu men med tanke på såväl storleken som historiken blir Skatteverket något av den sista bastionen.

På Linkedin smattrade leverantörernas (och många offentliganställdas) upp-tummar som champagnekorkar och det talades om ett paradigmskifte för svensk offentlig digitalisering. Vilket det ju är, sett till läget fram till bara några månader sedan.

För det är också intressant att Skatteverket inte bara ändrat sig på den rent juridiska delen, utan även talar om att få ut mer av sina investeringar, att bygga trygghet via molnet och att stärka cybersäkerheten. Alltså liknande argument som fördes fram mot Skatteverket för ett par år sedan när myndigheten hellre pratade om inlåsningseffekter och leverantörsberoende.

Det visar på en styrka och en ödmjukhet som åtminstone jag inte trodde var möjlig när det stormade som värst i den infekterade debatten. Så kudos för det.

Den här krönikan är hämtad ur CS Veckobrev, ett personligt nyhetsbrev med lästips, länktips och analyser skickat direkt från chefredaktör Marcus Jerrängs skrivbord. Vill du också ha nyhetsbrevet på fredagar? Skriv upp dig för en kostnadsfri prenumeration här.

Collaboration Software, Government